Ben je op zoek naar een mooie salade voor bij de BBQ of een stukje vis van de gril? Dan is dit recept een aanrader! Eén van de bijzondere ingrediënten zijn de dadels. Ze bevatten veel vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Zo zitten ze – net als bananen – vol vitamine B6 en dat is goed voor je brein. Ook zijn ze rijk aan magnesium, wat bijdraagt aan een verminderde kans op hart- en vaatziekten en andere gezondheidsklachten. Wil je de allerlekkerste dadel, kies dan voor de medjoul, deze is zacht en geweldig zoet van smaakt. Extra groot, extra sappig en extra zacht. #puurgenieten
Ingrediënten salade van spinazie, dadels én amandelen (voor 4 personen)
- 1 el witte wijnazijn
- 1 citroen
- 1 rode ui
- 4 volkoren pitabroodjes
- 300 gram jonge spinazie
- 150 gram medjoul dadels
- 150 gram ongezouten amandelen
- 30 gram roomboter
- 2 el olijfolie extra vergine
- 2 tl za’atar
- ½ tl gedroogde chilivlokken
- Zout
Bereiding
We gaan voor mise-en-place: een goede voorbereiding, zodat je op het eind alleen maar een mooie saladeschaal hoeft op te maken. Pers daarom eerst de citroen uit, snijd de ui in ringen en de dadels in vieren (over de lengte). Scheur de pitabroodjes in stukken en de voorbereiding is klaar.
Doe de witte wijnazijn, rode ui en dadels in een kom. Meng daar een snuf zout door en laat alles minimaal 20 minuten marineren. Daarna kun je de azijn afgieten, deze heb je niet meer nodig.
Verhit ondertussen de boter in een koekenpan en wanneer alles gesmolten is voeg je daar de helft van de olijfolie aan toe. Roerbak de gescheurde pita en amandelen in ca. 5 minuten knapperig en goudbruin. Neem de pan van het vuur en voeg alle kruiden + ¼ tl zout toe. Meng alles goed en laat afkoelen.
Ben je klaar voor het opdienen? Pak een mooie schaal en voeg de spinazie en het pitamengsel als eerste toe. Daarna mogen de dadels met rode ui, de overgebleven olijfolie, 2 el citroensap én een snuf zout erbij. Proef en breng eventueel verder op smaak. Is hij goed, serveer dan meteen uit. Laat de smaakexplosie maar beginnen!
Puur genieten
Heb jij deze ‘salade van spinazie, dadels én amandelen’ gemaakt? Deel dan jouw foto op Instagram met #puurgenieten en #nutspecials. Wij zijn benieuwd!